Acco Group

Zelfzorg ten tijden van thuiswerk 1.0

Het is een polariserende wereld aan het worden. Er is een wereld die volledig in paniek gaat en hierdoor zal vastlopen of een wereld die de ernst van de situatie ziet en hierop een creatieve manier omgaat.

Als Accodianen hebben we de vaardigheid om naar deze creatieve wereld te reizen. Heerlijk om te zien hoe jullie met deze verandering omgaan en op een creatieve manier het beste maken van deze nieuwe situatie. Laten wij deze beweging verder aanhouden, het kan inspirerend werken voor anderen, voor onze klanten en voor andere bedrijven.

Lange periode van thuiswerk en thuisblijven is niet niks. Wij zijn sociale wensen. Wij zijn gemaakt voor verbondenheid, het is de reden van ons bestaan. Dat is wat ons leven richting en zin geeft en als het daaraan ontbreek, lijden wij daaronder.

Daarom, om jullie een hart onder de riem te steken, een aantal zelfzorg tips in thuiswerktijden!

Creër je eigen kantoortje

Jonathan’s woorden maakte me blij: ‘Ik ben superfier op mijn plekje hier thuis, ik heb me kei goed geïnstalleerd!’ Geweldig! Het is inderdaad belangrijk om je eigen werkplek te creëren zodat je werk en privé ook gescheiden kan houden. Zo ga je bewust naar je bureau/werk en stop je ook bewust als je je werkplekje verlaat. Normaal hebben we onze autorit nog om even af te kicken van het werk. Zorg nu door het creëren van een eigen werkplek thuis dat je goed het onderscheid kan maken tussen werk en vrije tijd.

#createyourworkspot

Zorg voor een routine

Het is allemaal even wennen zo elke dag thuiswerken. Om hier snel aan gewoon te worden, zorg je best voor een vaste routine. Ook je kids help je hier mee verder. Maak duidelijke afspraken wanneer er wordt gewerkt of wanneer niet. Om dit vol te houden, laat het ene niet in het andere overlopen, baken dit zoveel mogelijk af zoals je zou doen alsof je op kantoor zou werken. Voorzie een vast ritueel: koffietje, muziekje, inloggen en knallen maar!
#homeofficeroutine

Maak jezelf even op

Werken in pyjama, zalig! Voor enkele dagen… Merk je dat je meer in de relaxmodus zit dan in de actiemodus? Dat er geen onderscheid meer is tussen werken en ontspannen. Ruil je huispak dan in voor ‘normale’ kleding. Maak je op zoals je naar kantoor zou gaan, dat geeft energie. Maar hou die geweldige pantoffels vooral lekker aan!

#decorateyourself

Daag jezelf uit

Thuis moeten we onszelf organiseren. Er is niemand die aan je bureau staat om de druk een beetje hoger te tillen en de deadline te halen. Maak ’s morgens een To Do lijst met een konijnen kolom en olifanten kolom. De olifanten zijn de grote to do’s van de dag die je niet kan verplaatsen en die veel tijd en energie vragen. De konijnen zijn de tussendoor taakjes die via mail en teams in het rond springen tussen je grote To Do’s. Schrijf je konijnen en olifanten aan het begin van de dag op. Begin met je olifant, en schrijf alle konijnen op, als je olifant van de baan is begin je aan je konijnen. Je gaat je op het einde van de dag veel beter voelen dat je die olifant van de baan hebt gekregen en de konijnen in hun kot!
#challengeyourself

Take a break

Als we thuiswerken, werken we langer aan één stuk door. Weet dat het wetenschappelijk bewezen is dat we maar max 40 min aan één stuk door geconcentreerd kunnen werken. Dus kom regelmatig eens van je werkspot en verwen jezelf met een lekkere koffie, een soepje of zet de muziek eens leker hard. Deel jouw verwennerijen en boosting songs op ons sociaal kanaal, zo kunnen jouw uitspattingen andere inspireren!
#pamperyourself

Blijf verbinden!

Wat was ik trots om te lezen dat de eerste digitale teammeet een feit is. Blijf dit doen! Het is belangrijk in deze tijden van verstillen zodat we ook blijven verbinden. Mensen zijn sociale wezens, zonder menselijk contact kwijnen we weg. Dus zorg ervoor dat de teammeets wekelijk blijven doorgaan én dat je minstens elke dag met één accodiaan een videocall hebt. Doe ook eens een videocall met iemand die je een tijdje niet gehoord of gezien hebt. Het gaat jullie beiden energie geven.
#stayconnected

Laat je bezorgdheden er zijn

Dit zijn ongewone tijden. De media en alle sociale kanalen overspoelen ons met angstaanjagende berichten. Iedereen is afwachtend, niet wetend wat er op ons afkomt. Het is helemaal ok om bezorgd te zijn. Angst, niet weten, bezorgheden… het zijn allemaal heel normale dingen in deze ongewone tijden. Laat ze er ook gewoon zijn, deel erover met elkaar zodat we er ons hier samen kunnen doorslaan.
#strongtogether

Tenslotte een bijzondere…

Deze periode heeft ook een bijzondere kracht. De wereld en ook wij draaiden de laatste tijd misschien wil even te hard door. Dit virus verplicht ons te verstillen en terug te keren in onszelf. Grijp deze kans, maak het eens even stil, neem een momentje om even niets te doen… en ontdek de creativiteit en de nieuwe ideeën die uit deze stille periode zullen ontstaan. Deel deze zotte nieuwe ideeën, ze gaan ons allemaal energie geven en de kracht om ons hierdoor te slagen!
#enjoythenewbeginning

 Geschreven door Kirsten Coeck – 18 maart 2020

coeck 2

Kirsten Coeck

Organisatiecoach – Teambewonderaar
Gepassioneerd door mensen en hun organisaties